15 Aralık 2011 Perşembe

HAŞHAŞLI POĞAÇA


gerçekten çok yoğun bir hafta olması nedeniyle blog uma fazla vakit ayıramadım maalesef.aslında bir çok şey yapmıştım bu hafta blog a koyabilecek fakat fotoğraf makinemin pili bitmiş ve can çekişir bir durumda son bir kaç poz alabildim ancak.bugünkü misafirlerim için özene bezene hazırladığım soframın resmini çekemedim ne yazık ki.fakat menü şu şekildeydi;

  • patatesli yufka böreği
  • haşhaşlı poğaça
  • köz kırmızı biber ve patlıcan salatası
  • makarna salatası
  • havuç mezesi
  • lahana sarması(anneciğim getirmiş sağolsun)
  • etimek tatlısı
  • elmalı kurabiye
  • kabak tatlısı
bugünlük yine en çok sevilen tarifleriflerimden biri olan haşhaşlı poğaçanın tarifini yazacağım.

HAŞHAŞLI POĞAÇA

malzemeler:

  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaşmaya veya instant maya
  • döcülmüş haşhaş(yağla inceltilmiş)
  • hamuru açmak için sıvıyağ
yapılışı:

süt ve su ılık olacak kadar ısıtılır yoğurma kabına koyulan mayanın üzerine dökülür,şeker de eklenerek 15 dakika kadar bir kapak örtülerek bekletilir.daha sonra sıvıyağ,tuz eklenerek el yordamıyla karıştırılır ve yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar un ilave edilir.tekrar kapak örtülerek 10-15 dakika dinlendirilir.daha sonra bezeler alınarak sıvıyağ ile tezgah üzerinde açılanelimizle açıyoruz) hamura inceltilmiş haşhaş 1 yemek kaşığı kadar elle sürülüp yedirilir.sonra rula yapılır.bir ucu sağa bir ucu sola kıvrılıp düğüm atar gibi şekil verilir ve uçları bir araya getirilip altta kalacak şekilde tepsiye sık sık dizilir.1-1,5 saat kadar tepside mayalanması gerekir.bu kısmı çok önemli tepside iyi mayalanması demek yumuşacık poğaçalarınız olacak demektir.daha sonra üzeri kızarana kadar pişirilir.yumurta sürmüyoruz çünkü hamurun üzerine de bulaşan yağlı haşhaş kızarmasını sağlıyor.unutmadan piştikten sonra üzerine bir havlu örtmeniz yumuşak olmalarına yardımcı olur.


5 yorum:

  1. Bundan istiyorum, semaaa:-) cok güzel görünüyorlar, ellerine saglik, canimmm.

    YanıtlaSil
  2. her zaman canım.ama tarifi uygularsan eminim ki aynı sonucu elde edebilirsin.zor bi tarafı yok zaten.

    YanıtlaSil
  3. Ch de bende yapiyordum ama sekerlisini. Cünkü sekerli hashasa bayiliyorum.

    YanıtlaSil
  4. evet onu söylemiştin.hep yaparken aklıma geliyor bende denesem mi diye ama cesaret edemedim.tadına bir baksam karar vericem aslında.ankara ya geldiğimizde yapalım bende bir bakayım nasıl oluyormuş.gerçi benim hamurumda da bolca şeker var ama sen sanırım haşhaşa katıyorsun.

    YanıtlaSil
  5. Canım arkadaşım blogun hayırlı ve bol tarifli olsun.Ellerine ve yüreğine sağlık paylaştığın lezzetli tarifler için.Başarılar

    YanıtlaSil